IFS systeem FAQ

Recent toegevoegd:

1.1 - Ik heb een robotmaaier die mijn gazon onderhoudt. Kunnen beide systemen op hetzelfde terrein werken zonder elkaar te storen?

1.2 - Mijn honden bewaken dag en nacht het terrein. Heeft het IFS systeem hier een nadelige invloed?

1.3 - Bij onweer en vuurwerk wordt mijn hond zo bang dat hij telkens uitbreekt. Kan het IFS systeem dit voorkomen?

1.4 - Onze honden stoeien de hele tijd met elkaar. Kunnen ze daarbij de halsbanden stukbijten?1 - Werkt het systeem bij elke hond?

2 - Is het blaffen of weglopen een tijdelijk gedragsprobleem?

3 - Is training noodzakelijk om een goede werking van het IFS systeem te garanderen?

4 - Die halsbanden zijn zo duur, kan ik ze ook huren?

5 - Mijn hond heeft een zeer dikke vacht, is scheren noodzakelijk?

6 - Mijn tuin heeft geen fysieke afsluiting. Zal het IFS systeem ook bij mij werken?

7 - Kan ik het IFS systeem zelf installeren?

8 - Hoelang bedraagt de levensduur van zo'n halsband?

9 - Zijn alle halsbanden oplaadbaar?

10 - Zal het magnetisch veld van het IFS systeem niet storend werken op andere apparatuur? (bv een elektrische poort, draadloze hifi installatie)

11 - Is de elektromagnetische straling van het IFS systeem schadelijk voor mens, dier of plant?

12 - Kan de elektronische halsband schade veroorzaken bij mijn hond?

13 - Kan het IFS systeem later nog uitgebreid worden? (Het terrein vergroten)

14 - Vanaf welke leeftijd mag mijn hond een dergelijke halsband dragen?

15 - Moet de draad altijd worden ingegraven?

16 - Mijn tuin heeft een gekke vorm, heeft dat geen nadelige werking?

17 - Is er service na verkoop en kan ik erop rekenen?

18 - Mag de signaaldraad in het water liggen?

19 - Wat moet ik doen als mijn hond, ondanks de IFS halsband, toch uitbreekt?

20 - Ik wil de draad boven de grond leggen, maar is dat wel verstandig?

21 - Mijn buren hebben net hetzelfde systeem. Geeft dat geen problemen?

22 - Bestaan er nog andere (betere) methoden om te voorkomen dat mijn hond op avontuur gaat?

23 - Mijn tuinman gaat nogal enthousiast tewerk... wat gebeurt er als hij de draad stuk maakt en hoe wordt dat hersteld?

24 - Kan ik het IFS systeem meenemen op vakantie?

25 - Zal de elektronische afsluiting ooit bij wet verboden worden?


Werkt het systeem bij elke hond?

In 98% van de gevallen. Dat wil zeggen dat er ook honden zijn waar het systeem niet bij werkt. Veel hangt af van het karakter van uw hond en de opleiding die hij reeds heeft gehad. Koppigheid en opleiding voor bewakingsdoeleinden hebben een negatieve invloed op de werking van het systeem. Gelukkig zijn dit eerder zeldzame gevallen en hebben we halsbanden in verschillende sterktes zodat na enig experimenteren uw hond toch achter de onzichtbare barriere zal blijven.

Top

Is het blaffen of weglopen een tijdelijk gedragsprobleem?

Nee. Wanneer uw hond de leute ervan gevonden heeft om ongestraft op avontuur te kunnen gaan of door het blaffen steeds meer aandacht kan krijgen, zal dit probleem alleen maar erger worden. Het is wel zo dat het dragen van de halsband reeds voldoende zal blijken om dit ongewenst gedrag voorlopig te laten. In sommige gevallen hoeft de halsband ook niet altijd opgeladen te worden zodat, in de helft van de tijd, een nepband (opgevuld met zand) evengoed zal kunnen voldoen. uw hond begrijpt heel snel dat het dragen van deze halsband iets te maken heeft met de beperking in zijn vrijheid.

Top

Is training noodzakelijk om een goede werking van het IFS systeem te garanderen?

Ja. De IFS halsband geeft tijdig een waarschuwingssignaal wanneer de grens van het terrein bereikt is. Tijdens de training wordt de hond geleerd dat het fluitje voor de prikkel komt. Na enkele keren deze prikkel gevoeld te hebben zal hij steeds meer op zijn hoede zijn wanneer het fluitje klinkt. Na enkele weken zal hij zelfs wat afstand houden van de plaats waar het fluitje begint te waarschuwen. Het aanleren van dit gedrag neemt slechts een half uurtje in beslag en soms is het nodig deze training nog eens te herhalen de 2 volgende dagen.

Top

Die halsbanden zijn zo duur, kan ik ze ook huren?

Ja dat kan. We hebben daar speciale contracten voor. Houdt er wel rekening mee dat huren het gedragsprobleem slechts tijdelijk kan oplossen. Als het probleem van overmatig blaffen of uitbreken bij uw hond zich voordoet dan zal dit voor de rest van zijn leven zo zijn. De halsbanden blijven huren zou op termijn meer gaan kosten dan de aanschaf. Niettemin stellen wij iedereen in de mogelijkheid onze systemen tijdelijk te testen om te zien of ze het gewenste resultaat kunnen opleveren. Bent u uiteindelijk overtuigd van onze produkten dan kunnen we u een compromis aanbieden en een eerlijke prijs berekenen.

Top

Mijn hond heeft een zeer dikke vacht, is scheren noodzakelijk?

Nee. De halsbanden worden geleverd met extra elektroden waarbij enkele van de langere soort zodat zij toch het contact met de huid kunnen waarborgen. In het geval dat ook dit niet zou werken zijn er nog altijd de KV halsbanden die speciaal werden ontworpen voor honden met een dikkere vacht.
KV halsband = ontlading via de vacht.
LV halsband = ontlading via de huid.

Top

Mijn tuin heeft geen fysieke afsluiting. Zal het IFS systeem ook bij mij werken?

Ja. Waar u voornamelijk op dient te letten is om het 'parcours' niet te ingewikkeld te maken, dus met zo weinig mogelijk bochten en voldoende brede doorgangen. Het aanleren kan hierbij eventueel iets langer duren omdat je op meerdere plaatsen moet gaan trainen. In deze situatie is het ook noodzakelijk om de actieve zone voldoende breed te maken (minimaal 3 meter), om het doordraven te voorkomen.

Top

Kan ik het IFS systeem zelf installeren?

Ja. Het is zeker niet moeilijk mits u de bijgesloten adviezen goed opvolgt. De eerste dagen kan u de draad simpelweg boven de grond laten liggen om zo te weten te komen op welke plaatsen de halsband gaat reageren. Wanneer het experimenteren is beeindigd en alles naar behoren werkt kan de draad op de goede plaats worden ingegraven voor een mooie afwerking en vooral om te voorkomen dat er bezoekers over de signaaldraad zouden struikelen.

Top

Hoelang bedraagt de levensduur van zo'n halsband?

Dit hangt van vele dingen af. In principe zijn enkel de ingebouwde batterij en de nylon band aan slijtage onderhevig. Maar het kan ook gebeuren dat wanneer u meerdere honden heeft, dat zij op elkaars halsbanden gaan knabbelen waardoor deze voortijdig gaan sneuvelen... Mocht dit gebeuren dan zal u helaas een nieuwe halsband moeten aanschaffen. Het is wel zo dat we een terugname voorzien voor stukgebeten halsbanden en daar wordt uiteraard een gepaste vergoeding voor berekend.

Top

Zijn alle halsbanden oplaadbaar?

Ja. u hoeft dus nooit meer batterijen te vervangen tenzij wanneer de ingebouwde herlaadbare batterij defect zou raken. In principe heeft deze een levensduur van maximaal 2 jaar. Vermits alle halsbanden dichtgelijmd zijn is het wel het gemakkelijkste om deze batterij op onze technische dienst te laten vervangen. Je kan mailen via dit
adres.

Top

Zal het magnetisch veld van het IFS systeem niet storend werken op andere apparatuur?
(bijvoorbeeld: een elektrische poort, draadloze hifi installatie)


Nee! Talloze voorbeelden uit de praktijk tonen aan dat geen enkele vorm van elektronische apparaten hinder zouden ondervinden van de elektromagnetische uitstraling die door het IFS systeem wordt opgewekt. Zelfs indien het systeem dichtbij een automatische poort wordt aangebracht zal het geen storing veroorzaken op de elektronische besturing van de poort en het intercomsysteem, een situatie die zich in het verleden al meermaals heeft voorgedaan.

Top

Is de elektromagnetische straling van het IFS systeem schadelijk voor mens, dier of plant?

Nee. Elektromagnetische golven zijn vrij onschuldig en je kan ze vergelijken met de uitstraling van je GSM of microwave. Ook bomen of planten zullen hier niet trager door gaan groeien. Het uitgestraalde vermogen is dan ook zodanig klein dat enkel de IFS halsband gevoelig genoeg is om deze golven te kunnen omzetten in een 'bruikbaar' signaal.

Top

Kan de elektronische halsband schade veroorzaken bij mijn hond?

1 Mechanisch: dit hangt voor het grootste deel af van het gebruik. Onze halsbanden zijn gemaakt om maximum 12 uur per dag te dragen. Bij langere draagtijden is er kans op huidirritatie. Dit omdat de elektroden continu in contact met de huid moeten blijven voor een goede werking en daar zijn natuurlijk grenzen aan. In de praktijk komt zo'n irritatie gelukkig weinig voor maar het blijft toch opletten voor honden met een extra gevoelige huid. Bij elke halsband worden ook een stel bolle elektroden meegeleverd, speciaal voor degene met een gevoelige huid.

2 Elektrisch: het vermogen van de opgewekte stroom is zo miniem dat sommige (meestal grotere) honden de prikkel niet eens kunnen voelen. De kans op beschadiging door de elektrische prikkel is daarom uitgesloten. Eventueel kan u het zelf op de handen uittesten; concentreer je op de halsband en activeer hem. Je voelt een lichte prikkeling maar pijnlijk is het zeker niet. Doe daarna dezelfde test met je ogen dicht en je schrikt je te pletter! Het is dus meer het onverwachte dat deze hevige reactie veroorzaakt.

Top

Kan het IFS systeem later nog uitgebreid worden? (Het terrein vergroten)

Dat kan altijd. Het enige waar je rekening mee dient te houden is de maximum lengte van de signaaldraad die de zender nog aan kan. Systeem A = 300 meter, systeem B = 600 meter en systeem C = 2 kilometer. Na het uitbreiden van het terrein zal je de hond opnieuw moeten trainen om de nieuwe grenzen duidelijk te maken.

Top

Vanaf welke leeftijd mag mijn hond een dergelijke halsband dragen?

Vanaf 6 maanden. Voor deze tijd zijn het eigenlijk nog puppy's die nog volop bezig zijn hun omgeving te verkennen en zich trachten zo 'honds' mogelijk te gedragen. Ze leren wat verboden is en ze worden zindelijkheid bijgebracht, pas later zijn de grenzen van het terrein aan de orde. Honden vanaf 6 maanden zitten in de top van de leerfase en dat is het ideale moment om het IFS systeem aan te leren.

Top

Moet de draad altijd worden ingegraven?

Technisch gezien hoeft het natuurlijk niet, het IFS systeem werkt net zo goed boven als onder de grond. Het gaat natuurlijk wel om een onzichtbare afsluiting en daarom zou het logisch zijn dat alles netjes wordt ingegraven voor een mooie afwerking. Boven de grond wordt de draad blootgesteld aan allerlei 'sabotage'. Het op en af rijden van auto's, de tuinman die driftig met de spade tewerk gaat, vandalisme..., en in een wild bebost gebied zelfs marters; het enige dier die het waagt aan elektrische leidingen te gaan knabbelen.

Top

Mijn tuin heeft een gekke vorm. Heeft dat geen nadelige werking?

Meestal niet. Wanneer u de grens gelijk stelt met de natuurlijke (fysieke) afsluiting zal uw hond geen moeite hebben om de vastgelegde grenzen te respecteren. u bekomt het beste resultaat wanneer de grenzen enige logica bezitten. Bijvoorbeeld de grenzen gelijk trekken met een haag, grindweggetje, een rij bomen of struiken, een laag muurtje... En vooral niet onnodig veel verboden plaatsen gaan creŽren want dat zorgt voor verwarring bij uw hond.

Top

Is er service na verkoop en kan ik erop rekenen?

Natuurlijk! We zijn er trots op dat we u een oplossing kunnen aanbieden die je met geen enkele andere soort afsluiting zal kunnen bereiken. Mede door het feit dat we voor de helft op mondreclame rekenen zullen we ook alles in het werk stellen om u tot een tevreden klant te maken. Met andere woorden; u kan altijd op ons rekenen, zolang wij bestaan!

Top

Mag de signaaldraad in het water liggen?

Ja. Gelukkig wel omdat de signaaldraad enkel zwakstroom aanvoert (slechts 12 Volt). De aard van de ondergrond speelt eigenlijk geen rol voor de werking van het IFS systeem. Droog of vochtig, harde of zachte aarde, zelfs de aanwezigheid van ijzer of andere metalen in de ondergrond heeft geen enkele invloed op de werking. In geval er een gracht aan uw terrein grenst is het heel verleidelijk om de draad in het water te leggen. Houdt er wel rekening mee dat sommige grachten wel eens worden 'gekuisd' waardoor de signaaldraad zou kunnen beschadigd worden.

Top

Wat moet ik doen als mijn hond, ondanks de IFS halsband, toch uitbreekt?

Zeldzaam maar het gebeurt. Waarschijnlijk is de actieve zone in dit geval niet breed genoeg of is de prikkel niet sterk genoeg om uw hond voldoende te kunnen afschrikken. In dit geval dient u de zender onmiddelijk uit te schakelen zodat uw hond (met de halsband aan) over de grensdraad kan 'binnensluipen'. Eens dat hij weer op het terrein is aangekomen dient u onmiddelijk de werking van het systeem uit te testen. Indien blijkt dat de halsband niet goed zou werken dient u contact op te nemen met onze technische dienst. Ligt het probleem eerder bij uw hond (negeren van de prikkel) dan zou het kunnen dat je de prikkel moet verhogen. Indien nodig kan er ook een andere halsband worden ingezet met een sterkere prikkel.

Top

Ik wil de draad boven de grond leggen, maar is dat wel verstandig?

Technisch gezien is er geen enkel verschil met een signaaldraad die boven of onder de grond ligt. Indien de situatie in uw tuin zich leent en het beter lijkt om de signaaldraad boven te grond te installeren, hoeft u zich zeker geen zorgen te maken over de werking van het systeem. Dit is bijvoorbeeld het geval indien er reeds een hekwerk rond uw tuin aanwezig is. De signaaldraad kan hieraan worden vastgemaakt op regelmatige afstanden en dankzij het hekwerk blijft hij goed beschermd.

Top

Mijn buren hebben net hetzelfde systeem. Geeft dat geen problemen?

Zeker niet! Het feit dat uw buren een gelijkaardig systeem hebben of zelfs identiek zal enkel de veiligheid verhogen van uw eigen systeem en in feite een bijkomend voordeel bieden. Voor uw hond betekent het een merkelijke verbreding van de actieve zone en een garantie dat hij nooit zal gaan doordraven op de grens met de buren.

Top

Mijn tuinman gaat nogal enthousiast tewerk... wat gebeurt er als hij de draad stuk maakt en hoe wordt dat hersteld?

Een veelvoorkomende situatie, vooral in het voorjaar. uw tuinman valt niets te verwijten want in de meeste gevallen weet hij niet eens waar de signaaldraad ligt begraven. Mocht de draad toch stukgaan dan zal er een luid alarmsignaal gaan klinken op de zender. Het groene lampje zal daarbij uitgaan (model 2005) en het is noodzakelijk om eerst de signaaldraad te herstellen voor je de hond kan loslaten op het terrein. Gelukkig is de signaaldraad van koper en dat laat zich gemakkelijk solderen.

Top

Kan ik het IFS systeem meenemen op vakantie?

Nooit zonder voorbereidingen! En zeker niet wanneer het vakantieoord een eenmalig verblijf is, zoals het geval is bij het (wild)kamperen. In geval u een tweede verblijfplaats heeft met de bedoeling regelmatig terug te keren dan wordt het mogelijk om op dit terrein het IFS systeem te gebruiken. Zorg voor een signaaldraad rondom het terrein en wanneer u thuis vertrekt neemt u nog snel de zender en halsband (+ lader) mee. De training is net zoals de eerste keer noodzakelijk voor een goede werking maar doordat uw hond het systeem al goed kent zal dit heel snel afgerond zijn. Een visueel hulpmiddel zoals het gekleurde lint zal in de meeste gevallen overbodig zijn. uw hond zal perfect reageren op het fluitsignaal.

Top

Bestaan er nog andere (betere) methoden om te voorkomen dat mijn hond op avontuur gaat?

De vraag is altijd waarom u voor de onzichtbare afsluiting kiest. Wanneer het u louter om het esthetische (geen draad kunnen zien) gaat, dan is het IFS systeem de meest voor de hand liggende oplossing. Als het eerder uit noodzaak wordt geplaatst (uw hond is een uitbreker), dan zou u beter eens onderzoeken op welke manier uw hond het terrein wil verlaten. Indien hij zich uitgraaft (een gat maakt onder de afsluiting), dan zou u kunnen overwegen om de afsluiting een stukje onder de grond te laten lopen. Is uw hond eerder een 'hoogspringer' dan zou de afsluiting eventueel een halve meter hoger kunnen gemaakt worden. In nog andere gevallen zal uw hond zich 'bevrijden' door de draad stuk te bijten tot er een gat ontstaat dat groot genoeg is om te kunnen ontsnappen, of wat dacht u van een 'kruipende' ontsnapping door langs de afsluiting omhoog te klauteren zoals een beer of aap dat zou doen... (het gebeurt echt!).

In feite moet ieder voor zichzelf uitmaken of het IFS systeem een verrijking zal kunnen worden in de tuin en een bijkomende veiligheid voor uw huisdier. Waar u alvast zeker van mag zijn: het IFS systeem biedt de beste garantie dat uw hond nooit meer wegloopt! Of er nog andere systemen bestaan op elektronische basis? Nee... lange tijd geleden experimenteerden we met halsbanden die een ultrasoon signaal (hoge tonen) of trillingen konden opwekken maar beide systemen faalden en konden geen enkele hond tegenhouden. Het enige wat goed werkt is een systeem op basis van de elektrische prikkel.

Top

Zal de elektronische afsluiting ooit bij wet verboden worden?

Enkele jaren terug is hier sprake over geweest maar we hopen natuurlijk dat het nooit zover zal komen. Zoals voor elk nieuw systeem zijn er ook voor de elektronische afsluiting zowel voor- als tegenstanders. Indien er een verbod zou komen dan zou dit betekenen dat al deze honden (die door een gewone afsluiting niet tegen te houden zijn) uiteindelijk in het asiel gaan belanden.
Wanneer het toch verboden wordt... zal het een typisch belgische situatie worden; je mag het in bezit hebben maar het niet gebruiken! In dit geval zal er hopelijk een regeling worden uitgewerkt met vergunningen zodat in bepaalde situaties de elektronische afsluiting toch kan worden ingezet met een speciale toelating.

Top

Ik heb een robotmaaier die mijn gazon onderhoudt. Kunnen beide systemen op hetzelfde terrein werken zonder elkaar te storen?

Door steeds meer electronica te integreren in de tuin neemt ook de kans toe op een mogelijk conflict tussen de verschillende systemen. Gelukkig is het nog nooit voorgevallen dat het IFS systeem op andere apparatuur stoort, maar andersom gebeurt dit helaas wel. Dit is bijvoorbeeld het geval met de robotmaaier. Indien u nog niets heeft aangekocht maar hier wel over denkt, kies dan een type waarop je meerdere frequenties kan instellen. Heeft u reeds een robotmaaier in het bezit waarop je dit niet kan veranderen dan brengt u ons best even op de hoogte. Bij deze situatie kunnen we het IFS systeem aanpassen naar een andere frequentie met andere halsbanden zodat beide systemen perfect kunnen samenwerken.

Top

Mijn honden bewaken dag en nacht het terrein. Heeft het IFS systeem hier een nadelige invloed?

Indien uw hond(en) dag en nacht buiten verblijven en een slaaphok hebben in de tuin dan zijn er toch enkele dingen waar u rekening mee moet houden. In de eerste plaats zijn de halsbanden nooit bedoeld om 24 op 24 uur te dragen. Om de huid voldoende kans te geven om te ademen is het aanbevolen om de halsbanden niet langer dan 16 uur per dag te laten dragen. Bij het niet respecteren van deze maximum tijden lopen uw hond(en) kans op een mogelijke huidirritatie. Wat betreft het bewaken van het terrein zal de halsband hun opdracht niet verstoren. Uw hond(en) zullen uiteraard meer afstand houden van de afsluiting dan voorheen en wanneer zij op een zeker moment toch dichter komen dan wordt het weer eens tijd voor een batterijcontrole.

Top

Bij onweer en vuurwerk wordt mijn hond zo bang dat hij telkens uitbreekt. Kan het IFS systeem dit voorkomen?

Wanneer uw hond nooit uitbreekt bij "normale" weersomstandigheden maar wel steeds bij onweer dan kunnen we dit als licht panisch gedrag beschouwen. In een dergelijke situatie kunnen we u niets garanderen en daalt de kans op een goede werking naar 50%. We geven u wel de mogelijkheid om dit uit te testen voor een maximum periode van 30 dagen. Na deze termijn zullen we de situatie evalueren.

Top

Onze honden stoeien de hele tijd met elkaar. Kunnen ze daarbij de halsbanden stukbijten?

Dit kan voorkomen, maar gelukkig gebeurt dit zelden. Wanneer u meerdere honden heeft die zich speels gedragen kan u best enkele maatregelen nemen om dit te voorkomen. Dit houdt in om vooral de loshangende eindjes weg te nemen en steeds te controleren of de sluiting goed in elkaar "klikt". De meeste ongelukjes gebeuren wanneer de halsband op de grond valt waardoor het voor uw honden een stuk speelgoed wordt. Om te voorkomen dat uw honden op de plaats van de sluiting kunnen bijten kan je eventueel een dikke rubberen kous (bv van een fietsband) over de nylon schuiven en dit telkens over de sluiting trekken.


INVISIBLE FENCING
* De afrastering die zekerheid biedt *