IFS Systeem - Hoe werkt het?Waarom lopen honden weg?
Een hondenleven kan zo boeiend zijn, de bloemen van dichtbij bestuderen, het zwembad van de buren testen, of gewoon, de wijde wereld in... Is uw hond ook altijd op wandel? Beleeft u slapeloze nachten? Bent u het bange afwachten beu? Maar waarom lopen honden eigenlijk weg?


De ontsnappingsroute van Ninja: recht naar boven!We onderscheiden 2 groepen:
1 - Avontuurlijke honden
Het gras is altijd groener bij de buren en dat weet uw hond maar al te goed. Hij wil zoveel mogelijk verkennen en alles wat nieuw is boeit hem mateloos. Daarbij verliest hij regelmatig het noorden en verdwaalt hij constant. Maar geen nood, dierenvrienden genoeg die een uitgehongerd hondje graag voorzien in een vers stukje kip of gerookt vlees... Logisch dat je deze hond regelmatig moet gaan zoeken en, met een beetje geluk en als hij gevonden wordt, kan je hem gaan afhalen op het politiekantoor.

2 - Het jachtinstinct lokt
Zeker in het voorjaar wanneer de sporen vers zijn en het bos begint te bruisen van het wild, kan dit uw hond flink prikkelen. Het jachtinstinct wordt wakker en er is niets aan te doen, hij wil zijn neus volgen. Deze hond is met geen stokken binnen te houden en wil het liefst elk spoor volgen dat het terrein kruist. Geen afsluiting is heilig voor hem en als hij er niet onderdoor geraakt zal hij wel klimmen of eraan knabbelen tot hij een opening kan maken.

Maar... zelfs al bestaat er dan geen fysieke afsluiting die deze hond kan tegenhouden, de elektronische omheining doet dit wel! Het IFS systeem laat dit soort uitstapjes niet toe. Onzichtbaar voor het oog, creeert het een scherp omlijnde grens voor uw hond. Dankzij het IFS systeem wordt het mogelijk om uw trouwe vriend op het terrein te houden zonder hiervoor een fysieke afsluiting te moeten plaatsen. Het IFS systeem corrigeert uw hond telkens wanneer hij te ver gaat, en dit op een diervriendelijke manier!


Hoe werkt het?
Onder de grond (10cm is reeds voldoende) wordt een elektrische draad gelegd volgens een vooraf bepaalde oppervlakte. uw hond gaat een IFS halsband dragen. Komt hij in de buurt van de door u vastgelegde grens, dan klinkt er een waarschuwingssignaal. Indien uw hond dit signaal negeert en nog verder de verboden zone ingaat, worden er in de halsband impulsen opgewekt die via de vacht ontladen.


De sterkte van deze impulsen kan nauwkeurig, op verschillende niveaus worden ingesteld. Uw hond zal het gevoel krijgen alsof hij tegen een schrikdraad aanloopt. De breedte van de verboden zone is regelbaar van 0,5 tot 3 meter en indien nodig, zelfs tot 15 meter.

Hoe breed u deze zone maakt, daar heeft uw hond geen weet van. Hij zal in ieder geval geen risico's nemen. In de praktijk komt het erop neer dat uw hond zich niet verder zal wagen dan de plaats waar de waarschuwingstoon begint. Het systeem werkt echt op elk terrein. De ondergrond is daarbij onbelangrijk. De signaaldraad kan men leggen onder asfalt, grind, dolomiet, betonnen opritten en zelfs in grachten, dus onder water. Deze draad voert dan ook geen hoge spanning aan: slechts 12V, dus absoluut veilig voor kinderen en andere dieren.

Bloemperken en eventueel het zwembad die zich temidden van het terrein bevinden kunnen eveneens tot verboden zone worden gemaakt (zie tekening). Het enige onderhoud dat men heeft is het opladen van de halsband (tweemaal per week)

Geschikt voor: Alle honden, puppies vanaf 6 maanden oud.


Waar toepassen?
Het Invisible Fencing Systeem wordt geplaatst op plaatsen waar er voor de hond omringend gevaar bestaat.

Bijvoorbeeld:
1 - Wanneer uw terrein grenst aan een drukke straat. Waar het gevaar bestaat dat uw hond de straat oploopt en een ongeluk veroorzaakt, wat voor beide partijen een tragisch gevolg kan hebben. En daarbij wordt het baasje ook nog verantwoordelijk gesteld voor de veroorzaakte schade.

2 - Wanneer u een zwembad in uw tuin hebt. Uw hond kan gemakkelijk in het zwembad springen, maar er slechts zelden op eigen kracht weer uitkomen. (Het wateroppervlak staat meestal een halve meter lager.)

3 - Wanneer uw hond een echte uitbreker is en er niets anders opzit dan hem constant op te sluiten. Dankzij het IFS systeem zal hij vrij kunnen rondlopen zonder zelfs maar een poging te ondernemen om te gaan wandelen.Mission Impossible? Daar denkt Bronco wel anders over...
Elektrisch verbruik
Het stroomverbruik van het IFS systeem is bijna te verwaarlozen. vb.: Systeem A verbruikt minder dan 5W. Dit komt neer op een jaarlijks verbruik van ongeveer 5 Euro (1KWh= 0.24 Euro of 24 Eurocent).


Drie modellen
U kunt de oppervlakte van elk systeem later uitbreiden tot zover de zender dit toelaat. Voor de hond is het echter van belang dat u de grenzen van de eerste keer definitief maakt, om hem niet in verwarring te brengen. Het aantal halsbanden dat u in gebruik neemt is onbeperkt en ze zijn compatibel op de verschillende modellen zenders.

Systeem A: Oppervlakte tot 5.000 vierkante meter. De lengte van uw signaaldraad mag niet langer zijn dan 300 meter.

Systeem B: Oppervlakte tot 20.000 vierkante meter. De signaaldraad mag maximum 600 meter lang zijn.

Systeem C: Voor terreinen van 20.000 tot 100.000 vierkante meter. De signaaldraad mag maximum 2 kilometer lang zijn.


Diervriendelijk systeem
De halsband geeft elektrische pulsen nog minder dan de weidraad van de koeien. Wanneer je je er op instelt, kun je de band gewoon blijven vasthouden. Het is meer het onverwachte waarvan je schrikt. De werking van deze band is dus volledig onschadelijk voor uw hond. Bovendien zal het in de praktijk slechts zelden voorvallen dat uw hond deze prikkel krijgt want al bij het eerste piepje van de waarschuwingstoon loopt hij veel liever de andere kant op.

En bedenk ook: het is eigenlijk niet erg dat uw hond even schrikt (wanneer hij te ver gaat) in de verboden zone. Erger zou het zijn wanneer u op een dag zou moeten vernemen dat uw trouwe vriend werd aangereden. Praktisch is het bij de meeste honden zo dat ze reeds reageren op het fluitsignaal en bij deze honden zal de halsband nauwelijks moeten werken (behalve dan tijdens de opleiding).


Lees verder: Het IFS systeem in de praktijk

Nog vragen? Bekijk dan eens even onze FAQ (Frequent Asked Questions)

Meer informatie op het nummer: 0475 750707Is het gras echt groener bij de buren? Sam gaat kijken!

INVISIBLE FENCING
* De afrastering die zekerheid biedt *