Het IFS systeem in de praktijk

* De installatie op het terrein, praktische tips *Voorbereidingen voor de aankoop
Vooraleer het IFS systeem aan te kopen dien je te weten hoeveel meters draad je zal moeten gebruiken om de speelruimte van je hond af te bakenen. Dat betekent de volledige omtrek rond het terrein + de verboden eilandjes + de verbindingen tussen de verschillende circuits.


IFS300 = Maximum 300 meter.
IFS600 = Maximum 600 meter.
IFS1000 = Maximum 2 kilometer.Wil je op zeker spelen, dan is het best om de lus volledig rond het terrein te leggen, de woning inbegrepen. Is het enkel de oprit of de straatkant die je wil afschermen, dan is het voldoende om plaatselijk enkele lussen te leggen en deze in serie met elkaar te verbinden. Om zeker te zijn dat de verbindingen tussen de verschillende lussen en de zender geen radiosignaal gaan uitzenden, is het noodzakelijk om de draden dicht tegen elkaar aan met tape in te winden (zie plannetje).


Basisregel: een enkele draad geeft uitstraling en 2 draden (heen en retour) met tape ingebonden zullen elkaars uitstraling neutraliseren.Een hoge afsluiting kan een leuke uitdaging zijn, zeker voor Rocky.
Waar ingraven?
Van zodra het vaststaat welk systeem er in uw tuin kan geintegreerd worden, is de plaatsing hiervan uitermate belangrijk.

Hoe de grensdraad leggen?
De koperdraad mag worden ingegraven op een maximale diepte van 20 cm. Wanneer je de draad afrolt, houd er dan rekening mee dat uw hond zoveel mogelijk plaats zal krijgen. De uitstraling van het radiosignaal reikt immers tot 2/3 aan de binnenkant en 1/3 aan de buitenkant van de lus. Bijvoorbeeld: 2 meter binnenkant lus = 1 meter buitenkant lus. In totaal wordt de verboden zone dus 3 meter breed. Boven de grond mag de signaaldraad eventueel in de bestaande afsluiting worden verweven (tot maximum 70 cm boven de grond).
Let erop dat je geen hoeken maakt, dit geeft verlies van het signaal. Alle hoeken moeten dus worden afgerond (Het is voldoende 1 meter van de hoek weg te blijven). Smalle doorgangen zoveel mogelijk vermijden en waar het echt niet anders kan, minstens 3 meter respecteren (= vrije ruimte, waar de halsband niet piept).

Verboden plaatsen
Een vijver in uw tuin vormt geen enkel probleem voor het IFS systeem. De signaaldraad mag zelfs tot 50 cm onder het wateroppervlak liggen. Zijn er bloemperken of andere plaatsen waar uw hond niet hoeft te zijn, dan kan je deze eenvoudig tot verboden plaats maken door er een lus rond te leggen en deze dan in serie te verbinden met de grote lus. Beperk u tot een of twee verboden plaatsen, om zo weinig mogelijk verwarring te creeren bij uw hond.
Breukmelding
Wanneer het voorkomt dat de signaaldraad onderbroken wordt door bijvoorbeeld het omploegen van de bloemperken, dan wordt dit onmiddellijk gemeld door een alarmsignaal. Het is niet moeilijk om de breuk te herstellen; de koperdraad laat zich gemakkelijk solderen.


Afregeling
Na het ingraven van de signaaldraad moet de zender in resonantie worden gebracht met de lus (zie gebruiksaanwijzing). Op de halsband stelt men het aantal meters in vanwaar deze moet gaan reageren. Het niveau van de correctie kan je best op minimum afregelen voor een goede start. Dit om geen onnodige paniek te veroorzaken bij de hond en het kan de leerfase aanzienlijk versnellen.


Training van de hond
Zonder training zal het IFS systeem nooit goed werken tenzij het terrein volledig is omgeven door een fysieke afsluiting. De training kan het best gebeuren door iemand van buitenaf, een vreemde. Dit omdat de hond de prikkeling die hij zal ervaren in eerste instantie in verband zal brengen met de lesgever.

Stel dat men de afstand instelt op 2 meter (binnenkant lus). Totale breedte van de verboden zone wordt dan: 3 meter. Het fluitje in de halsband zal dan beginnen werken op 2 meter van de signaaldraad. De prikkeling zal worden opgewekt op 1 meter van de draad.Hoe train ik mijn hond?
De training bestaat hierin dat uw hond gaat begrijpen dat het fluitje vooraf gaat aan de prikkel. Eens dat uw hond de link gaat leggen tussen het fluitje en de prik, is de training voltooid. uw hond zal dan nooit meer verder gaan dan de plaats waar het fluitje begint te waarschuwen. Normaal zal deze training slechts een half uur in beslag nemen. Het kan zijn dat de training nog enkele malen moet herhaald worden. Dit hangt af van het karakter van uw hond. Je kan het proces versnellen door, op de plaatsen waar er niets kan aangeven dat de grens van de speelruimte is bereikt, een werflint te plaatsen (bijvoorbeeld aan de oprit). Wil je met je hond gaan wandelen buiten de lus, dan volstaat het om de halsband uit te doen. uw hond zal in vol vertrouwen met u meegaan.


Slijtage
De enige schakel in het IFS systeem aan slijtage onderhevig is de herlaadbare batterij en de nylon band. Beiden kunnen worden vervangen. De batterij heeft een levensduur varierend van 6 maanden tot maximum 3 jaar. Veel hangt af van hoe dikwijls je de halsband gaat opladen, hoelang en op welk tijdstip.

De waarborg op deze batterij bedraagt 6 maanden. Het vervangen van deze batterij is niet duur en vergt slechts een kleine ingreep. Het type batterij is helaas niet standaard en daarom kan je deze best laten vervangen bij onze technische dienst.


Niets dan voordelen
Het IFS systeem is gemiddeld een factor 10 goedkoper dan een afsluiting met draad. Zij biedt ook een meer esthetische oplossing want het is volledig onzichtbaar. Bovendien geeft het IFS systeem de beste garantie dat uw hond nooit meer wegloopt.


Straling
Het magnetisch veld dat door de signaaldraad wordt uitgezonden is van zeer laag vermogen en zal dus nooit storingen kunnen veroorzaken bij elektronische apparaten die u in gebruik heeft.
Zij is van dezelfde "familie" als het magnetisch veld dat door uw televisie (beeldbuis type) of GSM wordt uitgezonden en dus volledig onschadelijk.


Service na verkoop & plaatsing
Het ingraven van de signaaldraad kan eventueel door onze mensen gebeuren volgens een vooraf opgestelde offerte. Defecte geraakte toestellen worden in maximaal 14 dagen hersteld en teruggestuurd. Indien gewenst, is er tevens een vervangtoestel beschikbaar voor de tijd van herstelling.

Nog vragen? Lees verder op onze FAQ (Frequent Asked Questions)

Meer informatie op het nummer: 0475 750707
Ontsnappen is een dagelijkse oefening voor Zoef.
INVISIBLE FENCING
* De afrastering die zekerheid biedt *