Waarom blaffen ze?Waarom blaft een hond?
Veel mensen denken dat een blaffende hond een bedreiging vormt.
Een vergissing! De hondeblaf is slechts een alarmsignaal, bedoeld voor de andere leden van de roedel, de mensenroedel inbegrepen.

De reden van het blaffen kan verschillend zijn:
- Om een alarmsignaal te geven aan de rest van de roedel (naderend gevaar).
- Om te waken: de indringer moet verjaagd worden.
- Uit enthousiasme, het baasje komt thuis :-)
- Uit pure dominantie, of de aandacht willen opeisen.
- In afgesloten ruimten: om te checken of er soortgenoten in de buurt zijn.
- Uit frustratie: omdat hij iets wil, maar het niet krijgt.
- Uit pure verveling...


Bruno blaft naar de eendenBlaffen is echt iets voor honden; hun voorouders de wolven blaffen bijna nooit. Toch is blaffen in sommige situaties erg nuttig en kan het essentieel zijn, om het terrein te bewaken bijvoorbeeld. Helaas, teveel blaffen of blaffen op een slecht moment kan andere mensen op het humeur werken. Het kan de goede relatie met uw buren verstoren door de geluidsoverlast, wat kan leiden tot ruzies, gaande tot gerechtelijke procedures.

Vanaf het moment dat een hondeblaf storend werkt spreken we van probleemgedrag, hoewel diezelfde hond er misschien wel een geldige reden voor heeft. Wil je het probleem van storend blaffen verhelpen, dan dien je eerst te weten waarom die hond blaft.

Niet alleen voor u en uw buren kan het overmatig blaffen een last zijn. Het klinkt misschien raar maar het blaffen kan ook uw hond stresseren. Blaffen lijdt tot stress, wat lijdt tot nog meer blaffen, waardoor de stress nog groter wordt, enz. Sommige honden zijn zo neurotisch van aard dat zij er hun eten voor laten staan, en sterk gaan vermageren.


Echt gebeurd: in extreme gevallen kunnen zij hun stembanden forceren zodat er enkel nog een soort gekuch overblijft. En je kan er wel eens mee lachen maar een hond die niet meer kan blaffen voelt zich nog weinig hond... In zulke situaties kan het nuttig zijn om het blaffen te gaan beperken. Niet alleen uw buren zullen er baat bij hebben maar ook uw hond die zich dan automatisch veel rustiger zal gaan gedragen.


Enkele voorbeelden van "probleemgedrag"
(en wat je er eventueel aan zou kunnen doen want het blaffen wordt meestal beloond door de eigenaar waardoor het probleem nog groter wordt)

1 - Je krijgt bezoek
Uw hond maakt zich druk en blijft een tijd blaffen. De bezoekers zijn eigenlijk niet zo op honden gesteld en springen achteruit. Door dit gebaar voelt de hond zich oppermachtig en geniet hij van zijn dominantie. Zolang je bezoek angst vertoont zal hij blijven blaffen want dit vindt hij net leuk.

2 - In de hondenschool
Je staat met je hond aan de kant en je wacht rustig je beurt af. Uit frustratie en ongeduld begint hij te blaffen. Na een zeker tijdje mag hij eindelijk het terrein op om zijn kunstjes te tonen. Uw hond heeft het echter al begrepen: luidkeels blaffen kan helpen om sneller het terrein op te mogen en actief deel te nemen. Het blaffen heeft geholpen! Hij zal nu elke keer blaffen om aan de beurt te kunnen komen.

3 - De hele nacht blaffen
Het is meestal niet moeilijk om hieraan een einde te stellen. De oplossing is negeren. Door telkens te reageren wanneer hij blaft geef je hem elke keer aandacht en dit ziet hij als een beloning. In ieder geval nooit gaan roepen of schelden want dat zal hem enkel aanmoedigen omdat jij blijkbaar ook kan 'blaffen'...

4 - Blaffen tegen de postbode.
Iedereen die in de buurt van uw voordeur of hekken komt, wordt door de hond als een indringer beschouwd en daarom zal hij blaffen om deze te verjagen. In het geval van de postbode wordt hij telkens beloond omdat die onmiddelijk weer weg gaat. Daarop gaat hij het verband leggen dat hij de indringer heeft kunnen verjagen. Bijgevolg zal hij een vreselijke haat krijgen op alle mensen die eruitzien als een postbode of die een uniform dragen. Een eenvoudige oplossing zou kunnen zijn dat je de postbode snoepjes geeft die hij eerst aan de hond geeft en dat hij pas daarna de brieven post. Het zal even duren voor uw hond hem gaat vertrouwen maar uiteindelijk zal de postbode "een goeie" worden.

5 - Bij het vertrek
Je hond begint te blaffen als jij aanstalten maakt om weg te gaan. Eigenlijk zou hij willen zeggen: "Hee, je laat me toch niet achter". Jij komt terug en begint hem te knuffelen. En uw hond heeft zijn doel bereikt: hij krijgt nog even jouw aandacht. En dit spelletje zou nog lang kunnen doorgaan...

6 - Blaffen als de telefoon rinkelt.
Een veel voorkomende situatie: je roept tegen je hond, nog harder dan het rinkelen van de telefoon en het geblaf. Uw hond ziet dit als een aanmoediging en begint nog harder te blaffen. De oplossing: vraag een vriend om je op afgesproken uren te bellen. Maar jij toont geen enkele reactie en je laat de hond blaffen. Na enkele keren is de lol eraf want op die "stomme telefoonbel" is er blijkbaar niemand die nog reageert, dus hij ook niet meer...

7 - De eenzame, stille huisgenoot (maar soms...)
Jouw hond zit meestal thuis en komt weinig in contact met andere honden. Dit kan een soort angstphychose of agressie voor soortgenoten gaan ontwikkelen. Bij contact met andere honden kan hij door het lint gaan en onophoudelijk beginnen blaffen. Maar het enige wat hij daarmee wil zeggen is: "Blijf uit mijn buurt want ik vertrouw jou niet". Je kan er natuurlijk wel voor zorgen dat alle honden uit de buurt blijven maar dat wordt op termijn een lastige situatie.

8 - Op het terras of balkon.
Een hond die blaft tegen alle voorbijgangers vanaf het balkon of het terras tracht enkel zijn dominantie te tonen. Dat kan door op de mensen neer te kijken (hij staat een stukje hoger) en door het geblaf probeert hij te vertellen dat ze beter kunnen weggaan. Voor uw hond is het enkel een soort protest en verdediging van zijn terrein. Maar het leukste voor hem is dat alle mensen echt weglopen omdat het slechts voorbijgangers zijn. De oplossing: het terras of balkon tot verboden terrein maken.

9 - Blaffen uit eenzaamheid
Dit heb je gedeeltelijk zelf veroorzaakt. De hond is een roedeldier en als lid van die roedel (de mensenroedel inbegrepen), krijgt hij de vrijheid om door het hele huis te wandelen of zelfs in de slaapkamer te slapen. Wanneer de roedel dan aanstalten maakt om weg te gaan, zal de stress in belangrijke mate toenemen in de verwachting dat hij mag meegaan. Voor je de deur uitgaat wordt er meestal nog flink geknuffeld en zeg je meestal zoiets als: "braaf zijn, je potje leeg eten, blijf rustig liggen, we zijn snel terug..." en dat soort dingen. uw hond heeft duidelijk begrepen dat hij BEWUST wordt achtergelaten en genegeerd (de harde realiteit). Hij begint te blaffen omdat hij zich alleen voelt. Hetzelfde geldt voor het terugkomen, uiteindelijk heeft het blaffen vruchten afgeworpen want zijn baasje is weer terug. Het beste wat je in dit geval kan doen is uw hond een kwartier voor je vertrekt en een kwartier na het binnenkomen niet aanraakt. Zo gaat uw hond begrijpen dat het blaffen niet helpt (hopelijk probeert hij dan geen andere streken uit te halen).


Jim Davari legt uit waarom honden blaffen en hoe ze te leren hun aandacht op iets anders te vestigenWanneer is de Antiblafband een nuttig hulpmiddel?
Blaffen is erg natuurlijk en het zou uiteraard geen hond zijn als hij niet zou blaffen. Doch, in bepaalde situaties kan de Antiblafband een oplossing bieden om het blaffen te beperken en de kerk in het midden te houden. Wanneer je alle truukjes hebt geprobeerd om het blaffen te verminderen zonder resultaat kan je misschien eens overwegen om de Antiblafband in te zetten. Vooral wanneer u weg bent en uw hond gaat beginnen blaffen uit verveling biedt dit apparaat de perfecte oplossing.

Je kan het apparaat huren voor een weekje of langer indien je twijfelt over de aankoop. Het is wel een feit dat overmatig blaffen een terugkerend gedragsprobleem is en op lange termijn zal het wel goedkoper uitvallen wanneer je het toestel zou aanschaffen.

Nog vragen? Bekijk dan eens even onze FAQ (Frequent Asked Questions)

Blaffen naar de wasmachine? Probeer deze tips!

INVISIBLE FENCING
* De afrastering die zekerheid biedt *