Weglopen: is het erfelijk of aangeleerd?Bij de wolven
Laten we eens gaan kijken hoe het kan dat wolven in het wild niet weglopen bij hun roedel. Wanneer je als wolf wegloopt, wordt de kans om te overleven een stuk kleiner omdat de wolf een dier is dat in groepsverband jaagt. Dat is dan ook de reden van de sterke band van de wolf met zijn roedel. Je zou kunnen zeggen dat het een stukje overlevingsmechanisme vormt.

Maar hoe werkt dit dan bij ons en onze hond? Waarom lopen veel honden weg van het baasje, terwijl de hond toch eigenlijk een verre nakomeling is van de wolf? We maken even de vergelijking: bij de kleine wolfjes wordt hen al van jongs af aan geleerd dat ze bij hun moeder in de buurt moeten blijven. Dit gedrag zien we ook bij jonge hondjes. Na verloop van tijd gaat het jonge wolfje op onderzoek uit in zijn omgeving; ook dit gedrag vertoont onze hond.

Doch, wanneer het jonge wolfje wegloopt van het hol, schuilt er niet onmiddelijk gevaar voor hem. Hier vormt de omgeving een belangrijk verschil; de meeste honden wonen in een druk bewoond gebied en krijgen te maken met auto's, bromfietsen, skaters, enz. Hier kunnen we ons kleine hondje natuurlijk niet op onderzoek laten gaan. En wat doen we dan: we lijnen de hond aan. En hier begint reeds het aanleren van de drang om te willen weglopen...


De training
We maken een onderscheid tussen jonge en oudere honden:
1. Een jonge hond neem je mee naar een plek waar je hem los kan laten in een rustige omgeving. Je zou het bij voorkeur in een bos kunnen proberen. Elke keer wanneer je hond bij je wegloopt loop je gewoon door en je negeert hem. Hij zal misschien hier en daar wat gaan snuffelen, maar u geeft er geen aandacht aan en loopt gewoon verder.

Op deze manier ga je op een heel natuurlijke wijze met je hond om. Dit gedrag vertonen honden onderling ook naar elkaar. Je behoort aandacht te hebben voor je ranghogere. Herhaal deze oefening regelmatig en na enkele weken zal hij leren om bij jou in de buurt te blijven.

2. Voor een wat oudere hond kan het een stuk moeilijker zijn om netjes met je mee te lopen. Hij is al eens bij je weggelopen en heeft ervaren dat dit heel leuk kan zijn. Hij kwam wel eens andere honden tegen waar hij dan lekker mee kon dollen of spelen. Zolang ze niet willen gaan vechten vind je het meestal wel goed dat ze even met elkaar spelen. Maar in de daarop volgende keren wanneer je met je hond gaat wandelen en andere honden ontmoet zal hij opnieuw willen gaan spelen.

Het wordt dan een stuk moeilijker om hem duidelijk te maken wanneer dit wel of niet mag. Je zal dan met een aandachtseisende methode moeten gaan trainen. Het is daarbij de bedoeling dat je hond aandacht krijgt voor jou als ranghogere. Het is in feite inspelen op het natuurlijke instinct. Maar wat blijkt in de praktijk vaak: je staat d.m.v. die aandachtsoefening wel boven je hond doch bij het los lopen werkt het niet zo goed als verwacht. Het kan zijn dat die prikkel van het zien van de andere hond zo sterk is dat hij onder jouw gezag er vandoor gaat naar die andere hond. Dan zie je dat je twee problemen hebt. Ten eerste loopt hij bij je weg wat een gevaar kan opleveren en ten tweede hij ondermijnt jouw gezag. Ook nog een rangorde probleem dus.

De aandachtseisende methode is een goede methode om boven je hond te komen staan maar het is niet bepalend of je daardoor de baas blijft. Je gehele houding en gedrag naar je hond toe moet hem duidelijk maken dat je de ranghogere bent. Je moet het gedrag van je hond zo goed kunnen inschatten dat je precies weet wat er omgaat in je hond. Als je dat lukt dan kan je aan de hand daarvan op zijn gedrag inspelen, niet door hard commando's te gaan schreeuwen maar op een wat natuurlijkere manier leiding te gaan geven los van de aandachtsoefening.

Vervolgens ga je met hem los trainen. Hoe doe je dat? Wel, je kan niet op de natuurlijke manier aan het werk want onze omgeving lijkt helemaal niet op de natuur. Wist je dat een wolvenroedel die een andere roedel tegenkomt elkaar mijden of afmaken? Op elkaar aflopen en vrolijk gaan spelen is er helemaal niet bij.

Je gaat nu je hond leren dat het los meelopen in het park heel leuk is. Een oefening maar dan wel zonder commando. Wat ga je doen? Je gaat zijn hele avondmaal aan brokken in je zak stoppen en gaat hem die opvoeren in het park met de hond aangelijnd. Dit oefen je een aantal dagen totdat de hond weet: 's avonds krijg ik in het park mijn maaltijd. Als dat lukt ga je je hond los laten en geef je hem om de twee meter een brokje. Dit doe je totdat je het laatste brokje in je hand hebt.

Nu laat je de hond zitten, lijnt hem aan en geeft hem zijn laatste brokje. Dit herhaal je een aantal dagen maar dan ga je de afstand tussen twee brokjes vergroten i.p.v. twee meter naar vier meter. Let er op dat je elke keer een nieuw brokje laat zien terwijl hij de andere aan het eten is. Geef hem geen mogelijkheid om er vandoor te gaan.

Als je dit zou trainen vanaf de voordeur naar het park en weer terug dan krijg je uiteindelijk dat je gaat wandelen met je hond en bij terugkomst krijgt hij bij de voordeur een brokje en de rest weer in zijn bak thuis. Nu is de vraag of dit een verantwoorde methode is? Ik denk wanneer je een hond op een natuurlijke wijze een ranghogere wil laten volgen dat dat veel moeilijker en veel gevaarlijker is om te trainen.


Tips: met je hond gaan wandelen zonder dat hij wegloopt (Ty Brown)Nawoord
En tenslotte moesten we misschien eens wat meer van het idee afstappen hoe zij in de natuur functioneren. Want er zijn pas huishonden ontstaan vanaf het moment dat de mens er zich is mee gaan bemoeien. Je zou ook kunnen zeggen dat we een nieuwe diersoort hebben gecreeerd die familie is van de wolf, net zoals wij dat zijn van de apen. Echter, wij slingeren ook niet meer aan de takken van de bomen door het bos dus waarom zou onze hond dan zijn 'natuurlijk gedrag' moeten vertonen.

Wij hebben hem zo gefokt en wij zullen hem dan ook moeten leren hoe hij dicht bij ons moet blijven in een omgeving die helemaal niet meer op die van de natuur lijkt.

Lees verder: Niet luisteren - Trekken aan de lijn
INVISIBLE FENCING
* De afrastering die zekerheid biedt *